Απεργία 8/2: Θέση και Διεκδικήσεις της ΕΤΕΚΤ-ΟΤ

 

Π.Δ. και Διεκδικήσεις

Το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 προδίδει την διάθεση της κυβέρνησης απέναντι στον κλάδο του Πολιτισμού. Μέσα σε ένα χαοτικό περιβάλλον που κυριαρχεί στους χώρους των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων, οφείλουμε ως εργατικό πρωτοβάθμιο  σωματείο να αναδείξουμε την απόλυτη σχέση της Παιδείας  με τους χώρους εργασίας μας.

Σε ένα χώρο με υψηλή εξειδίκευση και επικινδυνότητα (12 κλάδοι, 57 ειδικότητες)  η παιδεία και η εκπαίδευση πρέπει να είναι συνεχής και σύμφωνη με τις νέες  τεχνολογίες και σε αυτό πρέπει να προσβλέπει κάθε κυβέρνηση που σέβεται το σύνταγμα και τους πολίτες.

Με την κατάργηση της Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Τεχνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, όπου οι σπουδές ήταν το εφαλτήριο για την απόκτησή της και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων,  οποιαδήποτε σκέψη για εξειδίκευση πάνω στις ειδικότητές μας πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων / αχρείαστων.

Κερδισμένοι από αυτό βγήκαν οι παραγωγοί κινηματογραφικών - τηλεοπτικών  -  οπτικοακουστικών έργων και οι καναλάρχες, που ενδύθηκαν τον μανδύα του νονού, βαφτίζοντας τον κάθε βολικό ανειδίκευτο περαστικό με μία ειδικότητα ή και με δύο τρεις ταυτόχρονα, προσβλέποντας έτσι στην μείωση του μεροκάματου, στην αύξηση των ωρών εργασίας, στην μη εναντίωση απέναντι στην καταστρατήγηση εργασιακών κεκτημένων.

Αποτέλεσμα 10ωρα -12ωρα καθημερινά γυρίσματα, χωρίς δηλωμένες την υπερεργασία και την υπερωρία, ακόμα και στις ξένες παραγωγές που έρχονται στην Ελλάδα, οι τεχνικοί που εργάζονται ως και 14 ώρες την ημέρα δηλώνονται στον ΕΚΟΜΕ από τους Έλληνες παραγωγούς 8ωρο, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένους σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος τους εργαζόμενους. Μη ύπαρξη ιδιωτικών συμφωνητικών, όπως ορίζει το Π.Δ. 156/94, και όπου αυτά υπάρχουν είναι διατυπωμένα στρεβλά και ενάντια σε κάθε νομιμότητα, ώστε να λειτουργούν εκφοβιστικά απέναντι στον εργαζόμενο και από την άλλη, διευθυντές παραγωγής που  δεν γνωρίζουν την εργατική νομοθεσία και οικονομικά, διευθυντές φωτογραφίας που δεν ξέρουν να φωτίζουν, σκηνογράφοι που δεν ξέρουν την αισθητική του κάδρου, ενδυματολόγοι που δεν ξέρουν την ιστορία του ενδύματος, ηχολήπτες που δεν ξέρουν να εγγράψουν πρωτογενή ήχο με μπουμ, μακιγιέζ που δεν γνωρίζουν την άμεση σχέση φωτισμού και make-up, κομμωτές και κομμώτριες που δεν γνωρίζουν τον τρόπο για να χτενίσουν, σύμφωνα με  την σεναριακή εποχή - χρονολογία, ηλεκτρολόγοι χωρίς την απαραίτητη άδεια.

Χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, χωρίς Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος οποιαδήποτε διαβάθμιση του πτυχίου μας δεν θα έχει αντιστοίχιση στον χώρο εργασίας μας, καθώς παραμονεύει πάντα η αντικατάστασή του σύμφωνα με τους «κανόνες της αγοράς»:  φτηνό, ανειδίκευτο προσωπικό!!

Ο σημερινός φοιτητής είναι ο αυριανός εργαζόμενος και το μέλλον του χώρου μας. Γι’ αυτόν πρέπει να δημιουργήσουμε όλοι μαζί, τεχνικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες τις απαραίτητες σπουδές, αλλά και τις συνθήκες εργασίας που θα του επιτρέπουν να ζει και να εργάζεται με αξιοπρέπεια.

Για αυτό  ζητάμε:

  • Απόσυρση του τιμωρητικού Π.Δ. 85/2022 απέναντι σε έναν ολόκληρο κλάδο και διαβάθμιση σπουδών για όλες τις αναγνωρισμένες σχολές από το κράτος πριν και μετά το 2003
  • Ίδρυση ανωτάτων δημοσίων τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης
  • Ίδρυση δημοσίων ΙΕΚ και τμημάτων τεχνικών κινηματογράφου με όλες τις ειδικότητες στα επαγγελματικά λύκεια της χώρας

Και  απεργούμε  στις 8/2 διεκδικώντας:

  • Επαναφορά της Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος για τους Τεχνικούς Κινηματογράφου και Τηλεόρασης
  • Συλλογική Σύμβαση στον χώρο του Κινηματογράφου – Τηλεόρασης και του ευρύτερου Οπτικοακουστικού Τομέα

 

Το Δ.Σ. της Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.