Επερώτηση στην Βουλή από το Μέρα25 για τα κινηματογραφικά γυρίσματα στην Θεσσαλονίκη της Millennium Films και των Nu Boyana Studios

Συνάδελφοι,

 

σας στέλνουμε για ενημέρωσή σας την επερώτηση στην Βουλή από το Μέρα25 για τα κινηματογραφικά γυρίσματα στην Θεσσαλονίκη της Millennium Films και των Nu Boyana Studios:

 

«Με αφορμή τα γυρίσματα της ταινία Barracunda στη Θεσσαλονίκη και τα ελάχιστα έως μηδενικά οφέλη που αυτή θα επιφέρει στους ανθρώπους του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και τη χώρα εν γένει, όπως έχει επισημανθεί και σε σχετική επιστολή της ΠΟΘΑ , καταθέσαμε σχετική ερώτηση μαζί με τον Κλέωνα Γρηγοριάδη προς την Υπουργό και αναμένουμε απάντηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Στυλιανή (Λίνα) Μενδώνη.

Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κων/νο Χατζηδάκη.

Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Θέμα: Προβληματική διαχείριση ζητημάτων ξένης κινηματογραφικής παραγωγής.

………………………………………………………………………………...

Τις τελευταίες ημέρες αναδεικνύεται στην επικαιρότητα η υλοποίηση των γυρισμάτων ξένης κινηματογραφικής ταινίας, με τίτλο “Barracunda”, στη Θεσσαλονίκη.

Ανεξάρτητα από τα γενικά θετικά χαρακτηριστικά τέτοιων παραγωγών, γεννιώνται σημαντικά ερωτηματικά σε σχέση με την υλοποίησή τους.

Ειδικότερα : Αναφέρεται ότι στην παραγωγή της ταινίας θα εργαστούν ελάχιστοι επαγγελματίες από τη χώρα μας και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού προέρχεται από άλλες χώρες, κυρίως χαμηλού εργασιακού κόστους, αν και υπάρχει πλήρης διαθεσιμότητα αντίστοιχων εργαζομένων στη χώρα μας. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, με τον τρόπο αυτό μεθοδεύεται ρήγμα στην αγορά εργασίας του συγκεκριμένου τομέα, μέσω της παράκαμψης και αγνόησης του εγχώριου δυναμικού.

Παρ’ όλ’ αυτά, με βάση το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο, η παραγωγή θα δικαιούται γενναία χρηματοδότηση από το ΕΚΟΜΕ, μέσω του cash rebate, της τάξεως, όπως αναφέρεται, των 4 από τα συνολικά 20 εκατομμύρια ευρώ του εμφανιζόμενου προϋπολογισμού της ταινίας.

Εν τω μεταξύ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υφίσταται καν το ωφέλημα της διεθνούς προσβολής της χώρας μας, αφού, για τις ανάγκες της ταινίας, η Θεσσαλονίκη θα “υποδύεται” το Μαϊάμι της Φλόριντα (ΗΠΑ).

Επειδή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος έχει επανειλημμένα και δικαίως επισημάνει την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων του συγκεκριμένου χώρου, που έχει, μάλιστα, υποστεί τεράστιο πλήγμα και από την πανδημία.

Επειδή λόγω της προφανούς ανεπάρκειας του νομοκανονιστικού πλαισίου, όπως αυτό ισχύει για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, έχει θεσμοθετηθεί ένας μηχανισμός εκροής κρατικών χρηματοδοτήσεων προς το εξωτερικό, για παραγωγές που και ανατρέπουν τις κοινωνικές και εργασιακές ισορροπίες στην Ελλάδα και δεν έχουν να προσφέρουν το παραμικρό ως προς τη διεθνή προβολή της χώρας μας.

Επειδή, η με τον τρόπο αυτό διάθεση των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων – χωρίς καμία αναπτυξιακή διάσταση αλλά και χωρίς οιαδήποτε ανταποδοτικότητα – μπορεί να αποτελούσε πρακτική στις πάλαι ποτέ αποικίες αλλά δεν μπορεί να αντιστοιχεί σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Ερωτώνται οι Υπουργοί

  1. Με ποια εξειδικευμένα μέτρα προτίθεται η Κυβέρνηση να διαφυλάξει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο τομέα, ενόψει των μεθοδεύσεων που εφαρμόζονται για την παράκαμψη και καταστρατήγησή τους, όπως αυτές που περιγράφονται στη συγκεκριμένη περίπτωση ;
  2. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει τον στοιχειώδη ορθολογισμό αλλά και την ανταποδοτικότητα ως προς τις επιχορηγήσεις των ξένων κινηματογραφικών παραγωγών, από χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων ;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

………………………………………………...

Σοφία Σακοράφα

………………………………………………...

Κλέων Γρηγοριάδης»

 

Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.