Ανακοίνωση ΕΤΕΚΤ-ΟΤ για το ΠΔ 85/2022

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 85/2022

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Σαν να μην έφθανε η επίθεση στα εργασιακά, με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τα αντεργατικά νομοθετήματα σε βάρος μας, έρχεται τώρα και η πλήρης υποβάθμιση των πτυχίων μας.

Με συνοπτικές διαδικασίες και με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος οι απόφοιτοι ωδείων δραματικών, κινηματογραφικών σχολών και σχολών χορού κατατάσσονται στη βαθμίδα ΔΕ, με απλά λόγια σε απόφοιτους  λυκείου. Αντί αναβάθμισης και τακτοποίησης στρεβλώσεων, η κυβέρνηση με τις υπογραφές της Υπουργού Παιδείας και του Υπουργού Εσωτερικών  επιλέγει για πολλοστή φορά την πλήρη απαξίωση των επαγγελματιών του Πολιτισμού και των Τεχνών.

Το σωματείο μας συμμετείχε και συνεχίζει να συμμετέχει στο διάλογο και στις κοινές δράσεις με τα όμορα σωματεία και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος.

Διεκδικούμε

Την άμεση ανάκληση του ΠΔ 85/2022 και την αντικατάσταση της βαθμίδας ΔΕ με ΤΕ και ΠΕ, όπως ίσχυε.

Την ίδρυση ανωτάτων δημοσίων τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Την ίδρυση δημοσίων ΙΕΚ και τμημάτων τεχνικών κινηματογράφου με όλες τις ειδικότητες στα επαγγελματικά λύκεια της χώρας.

Την ακαδημαϊκή διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών.

Δηλώνουμε διαθεσιμότητα για συνέχιση του διαλόγου με τα όμορα σωματεία και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος για αποκρυστάλλωση θέσεων και απόψεων πάνω στο ευαίσθητο πεδίο της καλλιτεχνικής και επαγγελματικής παιδείας στο χώρο του πολιτισμού και των τεχνών.

Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.