ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Επισκέπτες 61471

Έναρξη αιτήσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου

Συνάδελφοι,
ανοίγει αύριο 19 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 € για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.

Συγκεκριμένα, από  τις 19  έως  τις  31 Ιανουαρίου 2021  θα μπορείτε να υποβάλετε μονομερή δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr και στην κατηγορία "Μηχανισμός   εφαρμογής   των μέτρων στήριξης επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών". Η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς Taxis και θα πρέπει να υποβληθούν δύο ξεχωριστές δηλώσεις, μια για κάθε μήνα (534 € Χ 2).

Δικαιούχοι της αποζημίωσης, είναι όσοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Είναι εγγεγραμμένοι έως και τις 10 Ιανουαρίου 2021 στο Μητρώο Καλλιτεχνών (στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων).  

β) Δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κατά την διάρκεια του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος.

Στην αίτηση οι δικαιούχοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, καθώς και τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Η αποζημίωση καταβάλλεται εφάπαξ έπειτα από διασταύρωση και έλεγχο των στοιχείων των δικαιούχων που τηρούνται στην πλατφόρμα του Μητρώου, στην Εργάνη, τον ΟΑΕΔ και τους συναρμόδιους φορείς, χωρίς να απαιτείται η υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη.

Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.

Μητρώο καλλιτεχνών / έκτακτο επίδομα

Συνάδελφοι,
όσοι δεν έχετε γραφτεί στο μητρώο καλλιτεχνών ​https://artandcultureprofessionals.services.gov.gr/ πρέπει να εγγραφείτε μέχρι τις 10/1/2021.
Διαφορετικά δεν θα μπορέσετε να πάρετε το έκτακτο επίδομα για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Το ποσό ανέρχεται στα 534 ευρώ για κάθε μήνα και το δικαιούνται όσοι είναι γραμμένοι στο μητρώο καλλιτεχνών και δεν έχουν σύμβαση εργασίας για έναν ολόκληρο ημερολογιακό μήνα.
Όσοι δεν βρίσκετε την ειδικότητά σας, μπορείτε να εγγραφείτε με την ειδικότητα που υπάρχει «ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΗΣ».
 
Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.

Ευχές από την ΕΤΕΚΤ-ΟΤ

Επιστολή της Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ. προς τα αρμόδια Υπουργεία (3/12/20)

                                                                                                                             Αθήνα, 03/12/2020

Υπ’ όψιν:
- Υπουργού Οικονομικών, κου Χρήστου Σταϊκούρα
- Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, κου Χρήστου Τριαντόπουλου
- Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, κου Αθανάσιου Πετραλιά
- Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κου Άδωνι Γεωργιάδη
- Γενικής Γραμματέα Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κας Ευαγγελίας Βασιλικού
- Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κου Ιωάννη Βρούτση
- Γενικής Γραμματέα Εργασίας, κας Άννας Στρατινάκη
- Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, κας Λίνας Μενδώνη
- Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, κου Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Αξιότιμοι/ες Κύριοι/ες,

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας συνεχίζεται μετρώντας καθημερινά κρούσματα και θανάτους συμπολιτών μας.
Το δεύτερο lockdown για άλλη μια φορά απέκοψε τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού από την εργασία τους, καθιστώντας τους έτσι άνεργους, χωρίς να μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις καθημερινές βιοποριστικές ανάγκες τους.

Το έκτακτο βοήθημα των 534 ευρώ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο που δόθηκε για τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού οφείλετε και πρέπει να το παρατείνετε για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο και για όσο ακόμα καιρό διαρκέσει η υγειονομική κρίση, μαζί με ανακουφιστικά μέτρα για όλα αυτά τα νοικοκυριά.

Απαιτούμε:
•    Επιδότηση από 534 ευρώ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο και για όσους μήνες διαρκέσει η υγειονομική κρίση
•    Επιδότηση ενοικίου
•    Επιδότηση θέρμανσης
•    Μη διακοπή ηλεκτροδότησης και νερού
•    Παύση πληρωμών προς το Δημόσιο  (Φόρος Εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, Τέλη Κυκλοφορίας)

Το Δ.Σ. της Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.T.      

Συμμετοχή στην απεργία της 26ης Νοεμβρίου

Την Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020 απεργούμε για τις ζωές μας, για το μέλλον μας.

Δεν υψώνουμε απλά κραυγή αγωνίας, απαιτούμε από την κυβέρνηση να προσλάβει ΑΜΕΣΑ γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στο Ε.Σ.Υ., να δημιουργήσει ΑΜΕΣΑ νέες Μ.Ε.Θ., να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές για να μη συνεχίσουμε να θρηνούμε και άλλους νεκρούς.
Απαιτούμε όσο η κοινωνία βιώνει τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση, όσο οι πολίτες «μένουν σπίτι», η Κυβέρνηση να σταματήσει να καταθέτει και να ψηφίζει νέα νομοσχέδια  υποθηκεύοντας το μέλλον όλων των εργαζομένων. Οι κατακτήσεις των εργαζομένων ενός ολόκληρου αιώνα δεν αλλάζουν εν κρυπτώ, με απαγορεύσεις συναθροίσεων και κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μ.Ε.Θ. ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ Ε.Σ.Υ. - ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Συμμετέχουμε στη κινητοποίηση με ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ την ΠΕΜΠΤΗ 26/11 ώρα 10:30 π.μ. από το Πεδίον του  Άρεως που θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας.
Για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού στις μηχανές θα επιβαίνουν μόνο οι οδηγοί.

Με αυτό τον συμβολικό τρόπο και λαμβάνοντας όλα τα υγειονομικά μέτρα των αποστάσεων, συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των υγειονομικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας και την αντιμετώπιση των αναγκών των πολιτών μπροστά στην εξάπλωση της πανδημίας και μαζί τους διεκδικούμε:

Μαζικές προσλήψεις προσωπικού.
Αύξηση της χρηματοδότησης για την κάλυψη των δημοσίων δομών.
Ανάπτυξη κλινών Μ.Ε.Θ. με άμεση στελέχωση.

  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ
  ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ Ο. Τ.
  ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
  ΕΝΩΣΗ ΛΥΡΙΚΩΝ  ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΧΟΡΟΥ
  ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ
  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Α.Ε.
  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ & ΛΟΙΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛΣ
  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

 

Δείτε την ανακοίνωση της ΠΟΘΑ εδώ

Ανακοίνωση

Τα ελλιπή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους και η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, μας έφεραν μπροστά σε ένα μεγάλο ερώτημα - δίλημμα  στο 2ο  lockdown.

Πως προστατεύουμε την υγεία των εργαζομένων τεχνικών στα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα και πως τους προστατεύουμε από την ακραία φτώχεια που θα εκπέσουν, αν απαγορευτεί η εργασία τους.

Το υγειονομικό πρωτόκολλο από τον ΕΟΔΥ μιλά μόνο για χρήση μασκών και 2 μέτρα απόσταση (πράγμα που δεν μπορεί να ισχύσει στον δικό μας χώρο). Οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι παραγωγές πέρα αυτών κάνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε τακτά χρονικά διαστήματα και τηρούν αυστηρότερα πρωτόκολλα από αυτά του ΕΟΔΥ.

Στόχος του σωματείου είναι να παραμείνει ανοιχτός ο χώρος εργασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προέχει η υγεία των εργαζομένων. Σε εταιρείες παραγωγής που θα υπάρξουν επαναλαμβανόμενα κρούσματα, το σωματείο θα απαιτήσει από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Πολιτισμού την άμεση αναστολή εργασιών με ότι προβλέπει ο νόμος.

Ένα ακόμα σοβαρό θέμα που έχει προκύψει είναι με τις άδειες κυκλοφορίας που δίνουν οι εργοδότες στους τεχνικούς και στους ηθοποιούς. Εκδίδονται από κάποιους εργοδότες άδειες κυκλοφορίας εργαζομένων με  ωράρια που φτάνουν και τις 15 ώρες.
Αν παραγωγοί και συντελεστές θέλουμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα γυρίσματα σε ένα γενικευμένο lockdown, θα πρέπει να είμαστε συνεπείς με τις οδηγίες, την νομοθεσία του Κράτους και  την συνείδησή μας.

 

Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 17/11/2020

Μέσα σε όργιο καταστολής τελείωσε η μέρα εορτασμού του Πολυτεχνείου.
Με πρόσχημα την δημόσια υγεία η κυβέρνηση έδειξε το κατασταλτικό της πρόσωπο σε όσους θέλησαν να τιμήσουν τους νεκρούς και να διαδηλώσουν κατά των όσων προετοιμάζει για το μέλλον των παιδιών, για το μέλλον των ανθρώπων της εργασίας, για το μέλλον του πολιτισμού.
Η ελληνική αστυνομία και το Υπουργείο του Πολίτη κατάφεραν σήμερα 17/11/2020 να αναπαραστήσουν τις ημέρες του Πολυτεχνείου του 1974 με συμμετοχή 5.000 αστυνομικών, υπενθυμίζοντάς μας ότι όταν με καταστολή και βία καταπατούνται τα δικαιώματά μας πρέπει οι αγώνες μας να δυναμώνουν.
Το Πολυτεχνείο είναι εδώ, όρθιο, ζωντανό στην ψυχή και το μυαλό μας και μας δείχνει τον δρόμο για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΥΓΕΙΑ.
Καμία απαγόρευση δεν μπορεί να σταματήσει την μνήμη μας και το δικαίωμά μας να αντιστεκόμαστε όταν καταπατούνται κοινωνικές, εργασιακές, ανθρωπιστικές, πολιτιστικές ελευθερίες.

Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.

Νεότερη ενημέρωση για το 2ο lock down

Συνάδελφοι,

η κυβέρνηση εξέδωσε νέα οδηγία για τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα, τα οποία για να πραγματοποιηθούν πρέπει ο παραγωγός να πάρει άδεια από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.

 

nea_enimerosi

Για να δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ πατήστε εδώ

 

Ενημέρωση για το 2ο lock down

Συνάδελφοι,

από 7/11/2020 μπαίνουν σε αναστολή έως τις 30/11/2020 τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα, σύμφωνα με το https://covid19.gov.gr/covid-map

 

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι τα εξής:

- Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής τον Νοέμβριο θα πάρουν 800 ευρώ αντί για 534 ευρώ (ισχύει μόνο για τον Νοέμβριο).

- Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

- Μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν εφάπαξ αποζημίωση ύψους 400 ευρώ.

Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.

Διευκρινιστική εγκύκλιος για την επιδότηση μηνών Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου

Συνάδελφοι,

 

βγήκε διευκρινιστική εγκύκλιος για το ποιος δικαιούται τα 534 ευρώ ανά μήνα, για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο.

 

Επίσης, μπορούν να κάνουν αίτηση ΚΑΙ για τα 800 ευρώ όσοι δεν τα είχαν λάβει τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο, λόγω του ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της κατηγορίας λ,  δηλαδή δεν είχαν πάρει το εποχικό επίδομα του 2018 και δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη. Εξαιρούνται, βέβαια, όλοι όσοι έπαιρναν επίδομα ανεργίας. 

 

Διαβάστε τις οδηγίες της διευκρινιστικής εγκυκλίου για το πως θα κάνετε την αίτηση και ποιοι είναι οι δικαιούχοι. πατώντας εδώ.

 

Η αίτηση γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://supportemployees.services.gov.gr/ , η οποία θα ανοίξει για τις αιτήσεις αυτές στις 4/11/2020.

 

Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.